Oldtidskundskab

Denne video omhandler faget Oldtidskundskab og er et mediealternativ til information, der findes i tekstform på denne og øvrige sider. Se i Youtube.

“Gnothi seauton”, stod der på Apollon-templet i Delfi: “kend dig selv”, og det er det, vi gør i old. Og “dig selv” er vestens kunst, litteratur, religion, og kultur i det hele taget.

Oldtidskundskab er kunst, historie, filosofi, videnskabshistorie, videnskabsteori, kulturhistorie og religion. Kort sagt: old er et tværfagtligt fag, og old er faget der stiller spørgsmål, der giver alle disse fag og hele gymnasieskolen mening!

I old kan du f.eks. få svar på:

Hvem er Homer – Bart Simpsons far? Hvad var så særligt ved Odysseus? Var Achilleus den sejeste helt ved Troja? Blev Helene røvet eller var hun forelsket i prins Paris? Hvem er Herakles og Hercules? Var Platon klogere end Sokrates? Har jeg noget til fælles med en gammel græker? I old læser du tekster oversat fra græsk og latin om guder, helte, filosofi, retorik og politik.

Du vil i arbejdet med de antikke tekster få et indblik i datidens normer og opdage, hvor afgørende den græsk-romerske oldtid er for europæisk kultur. Demokrati, retorik, matematik og filosofi stammer alt sammen fra antikken.

Vi ser på kunstværker fra den græsk-romerske oldtid og ser på forbindelsen til eftertidens europæiske kunst. Ekskursioner til København og museer giver dig et indtryk af danske kunstneres fascination af antikken. Se det nyklassicistiske København og Thorvaldsens smukke skulpturer. Se, hvad der sker med Venus af Milo, når Salvador Dalí omformer hende.

Mødet med antikken vil udfordre dig til at se på din egen tid og tage stilling til nutidens værdier. Du vil blive bedre til at forstå værker af europæiske forfattere og kunstnere efter at have haft oldtidskundskab. Og bedst af alt: du vil forstå din egen kulturelle formning bedre. Glæd dig!