Astronomi
Kan man bygge sit eget radioteleskop? Video her, der åbner i Youtube, er lavet i samarbejde mellem astronomi og mediefag, og er et mediealternativ til information, der findes i tekstform på denne og øvrige sider.
Hvem har ikke stået en mørk aften og kigget opad, og ladet sig overvælde af de millioner af små lysprikker på himlen vi kalder stjerner?
Siden de tidligste tider har mennesker været fascineret af himlen, genkendt mønstre som de udnævnte til stjernebilleder, og digtet historier om hvorfor fx Karlsvognen og Cassiopeia optrådte deroppe.
Selv i dag er stjernehimlen fantastisk, mystisk – og overvældende! Vi ved selvfølgelig meget mere om hvad vi ser, for med store teleskoper og rumsonder har vi fået mulighed for at se selv fjerne stjerner og planeter i detaljer. Men hvis det har skubbet mytologien i baggrunden, så har det også vist os hvor små og ubetydelige vi er! Jorden er blot en enkelt planet der kredser om en almindelig stjerne.
Universet, med en størrelse vi slet ikke kan forestille os, rummer milliarder af milliarder af stjerner, og Solen skiller sig på ingen måde ud. Vi kender i dag til masser af andre solsystemer end vores eget.
Endnu kender vi kun liv på Jorden, men sandsynligvis er der liv utallige andre steder i Universet – det svære er bare at opdage det.
Faget astronomi rækker fra dagligdags fænomener – bl.a. årstiderne og Månens faser – over stjernerne og deres udvikling – til de helt store spørgsmål: Hvordan udvikler Universet sig, og er der liv andre steder?
Astronomi er et valgfag på C-niveau på både stx og hf. Som et naturvidenskabeligt fag inddrages elementer fra fysik og matematik, men der kræves ingen egentlige faglige forudsætninger. Vi sørger for at alle lærer den grundlæggende fysik der skal til for fx at forstå planeternes bevægelser.