Af Niels Vinther

 

For mange år siden hed det sig at når man blev stor på Bornholm, så kunne man blive fisker, fisker eller fisker – det gælder ikke mere. Men hvad skal bornholmerne så leve af? En af mulighederne er at lokke folk til øen for at de kan se øens unikke natur. Man kan lidt populært sige at bornholmerne satser på at leve af sten.

Derfor var vi taget afsted med lup, målebånd og hakke for at studere bjergarterne på Bornholm og høre om de projekter og planer de har for at udnytte øens geologi til at tjene penge på de mange besøgende turister.

Et af de steder vi besøgte var Vang granitbrud, der ikke kunne klare sig som granitbrud i konkurrencen fra bla. Kina. Derfor har man omdannet stedbruddet, så det er blevet et attraktiv for klatrere, mountainbikere og folk, der gerne vil gå en tur i de smukke omgivelser. Der er sågar også plads til et af landets få ynglende vandrefalkepar. Og selvom området er gratis at besøge, så tjener bornholmerne nu penge på de mange turister, der besøger øen i form af overnatninger på hoteller, restaurantbesøg og meget mere. Så selvom indtægterne fra stenbruddet er væk, så kommer der alligevel penge i kassen fra det nedlagte stenbrud. Vi hørte et spændende oplæg af arkitekt Vivi Granby, der har stået for områdets forvandling. Vi fik også næsten royalt besøg.

Vi boede i Hasle Feriepark og på cykelturen hjem undersøgte vi hvor stor en del af bylivet i Hasle der slår sig op på varer fra Bornholm – det var ret mange. Som indbegrebet af udkantsdanmark, så gælder det om at brande varerne, så man kan tjene lidt mere på den enkelte vare for at få det til at løbe rundt. Tjek selv næste gang du går i Stenløse centeret, hvor mange butikker der slår sig op på at sælge varer fra Stenløse.

Fredag var vi først på feltarbejde ved Listed, hvor vi nørdede med at datere solskinsøens mange klipper. Der var også tid til at shoppe og slikke solskin i Svaneke før vi tog videre til NaturBornholm. NaturBornholm er et naturforlystelsescenter med stort fokus på øens geologi. Man går bl.a. gennem tidsmaskinen, der fører en gennem Bornholms 1,7 mia. år lange historie med både vulkaner, jordskælv, dinosaurer, forstenede vandmænd og istidens hærgen. Før vi så tidsmaskinen var vi nede i NaturBornholms baghave og se den forkastning, hvor det nordlige Bornholm er skudt op som en Calippo-is gennem det eksisterende lag af sandsten for 1,2 mia. år siden – det må ha været ret spektakulært.

Turen hjem gik med megen nervøsistet, for det var hele tiden uvist om vi kunne nå et tidligere tog – og dermed komme til introfesten 20 minutter før. Ved en fælles indsats og en hård sprint fra perron 5 til 12 så nåede vi det og alle var glade. Sjældent jeg har set elever, der var så motiverede for at løbe ca. 100 m.

Tak til 2h3g ng-holdet for at gøre det til en god tur. Vi tager afsted igen næste år.